U organizaciji Kineskog centra Džon Nezbit univerziteta studenti Hebei univerziteta za strane studije su posetili Fakultet za menadžment u Zaječaru. Fakultet je deo Džon Nezbit Univerziteta i to jedna od njegovih prvih visokoškolskih akreditovanih institucija. Studente su u Zaječaru ugostili gosp. Dragan Ranđelović – izvršni direktor ovog fakuteta, prof. dr Dragan Mihajlović – dekan fakulteta, prof. dr Džejn Paunković – prodekan za međunarodnu saradnju, kao i predstavnici studentskog parlamenta Marko Žikić i Deni Pavlović. Sa studentima su u Zaječar došli i direktorka Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić, kao i profesorka kineskog jezika doc. dr Nataša Kostić (vest o poseti možete naći na sajtu: (http://fmz.edu.rs/novi/kineskistudenti.php).

Studenti su najpre posetili dvorski kompleks Felix Romuliana, arheološko nalazište kod današnjeg sela Gamzigrada, u blizini Zaječara, koji je Gaj Velerije Maksimilijan Galerije (rimski car) krenuo da zida za svog života, a kompleks je nazvao po svojoj majci Romuli. Ova carska palata se nalazi od 2007. godine na UNESCO-voj listi svetske baštine i predstavlja jedan od najznačanijih i najlepših arheoloških lokaliteta u Srbiji. Kineski studenti su imali to zadovoljstvo da im vodič muzeja Saša Marjanović uz prevod prof. Kostić objasni istorijat ovog arheološkog lokaliteta, kao i sam način nastanka palate, te njene sudbine u narednim vremenskim periodima.

Nakon toga, studenti su obišli Narodni Muzej u Zaječaru, gde su im zamenica direktora i muzejski savetnik gosp. Suzana Antić i vodič Adrijana Maksimović prikazale sve glavne istorijske odrednice razvitka ovog kraja, kao i prezentovale kulturu, tradiciju i običaje Timočkog kraja (više o muzeju možete naći na sajtu: http://muzejzajecar.org/muzej/).

Naravno, jedan od glavnih razloga posete upravo ovog kraja je poseta Fakultetu za menadžment iz Zaječara, da bi se kineski studenti koji studiraju srpski jezik na Džon Nezbit Univerzitetu, upoznali sa fakultetom koji je prvi počeo da radi u sastavu ovog univerziteta. Profesori i studenti iz Zaječara su im predstavili svoje nastavne programe koji pružaju studentima kvalitetno obrazovanje u oblasti ekonomije, menadžmenta i prava, i to kako na osnovnim tako i na master i doktorskim studijama.

Kineski studenti će u svoju domovinu Kinu poneti puno lepih utisaka vezanih kako za mesta koja su videli, tako i za ljude koje su upoznali. Posebno im se dopala hrana koju su tamo probali (belmuž), te su obećali da će ukoliko ponovo dođu u Srbiju, posetiti Zaječar.

Takođe, izrazili su veliku zahvalnost profesorima i kolegama iz Zaječara, koji su ih divno ugostili i organizovali im ovako uspešan dan.

Pored toga, i mediji iz Zaječara su ispratili posetu kineskih studenata, te ovde možete pogledati snimak sa televizije, a na sledećim sajtovima i pročitati vest o tome:

http://radiomagnum.rs/kineski-studenti-posetili-zajecar-i-fakultet-za-menadzment/

http://www.zajecar.info/1555-studenti-iz-kine-u-poseti-zajecaru

https://twitter.com/muzej_zajecar/status/717779796395180032

Video o poseti pogledajte OVDE.

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: