U četvrtak 26. maja 2016. godine, gospodin Aleksandar Janković, načelnik Odeljenja za Azijsko-pacifički region Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, održao je predavanje studentima Kineskog centra Univerziteta Džon Nezbit na temu odnosa NR Kine i Republike Srbije, kao i zemalja koje su uključene u projekat Samit 16+1. Pored studenata, predavanju su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, predstavnici srpskih kompanija koje sarađuju sa Kinom, kineskih kompanija koje sarađuju sa Srbijom, kao i uvaženi srpski sinolozi.

   Aleksandar Janković je prikazao kako se razvijao dosadašnji tok odnosa Srbije i Kine na svim poljima saradnje (politički, ekonomski i kulturni), predstavio projekte na kojima ove dve zemlje rade sada, kao i moguće pravce razvoja njihovih odnosa. Gospodin Janković je posebno apostrofirao važnost dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Republiku Srbiju u narednim mesecima, i istakao da je to još jedan od dokaza u kolikoj meri Srbija i Kina danas uspešno sarađuju.

    Takođe, u okviru ovog predavanja prezentovana su  i dva najvažnija kineska spoljno-ekonomska projekta: Novi put svile i Samit 16+1. Tom prilikom je objašnjena uloga naše zemlje u njima, kao i mogući efekti po njen razvoj.

    Nakon završetka predavanja gospodin Janković je odgovarao na pitanja studenta Kineskog centra, i to srpskih i kineskih, koje je interesovalo kako se organizovao Samit 16+1 u Beogradu, kakav je značaj projekata Novi put svile i Samita 16+1 za našu zemlju, da li srpske kompanije imaju svoje predstavnike u Kini, kao i koje bi to oblasti naše dalje saradnje sa Kinom mogle biti.

    Svi prisutni su se složili da je saradnja ove dve zemlje na veoma visokom nivou, te da se očekuje da će i u narednom periodu biti neophodno da se organizuje još ovakvih predavanja, jer postoji velika zainteresovanost, kako studenta, tako i stručne javnosti, da se o ovim temama više sazna i diskutuje.

jankovic6   jankovic5  jankovic4  jankovic3  jankovic1 (2)

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: