U okviru razgranate kinesko-srpske kulturne, obrazovne i naučne saradnje, dodatno obogaćene tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga, delegacija Kineske akademije društvenih nauka posetila je 18.juna 2016. Univerzitet “Džon Nezbit”.
Sastanku u prostorijama zdanja Univerziteta u Ulici Bulevar Maršala Tolbuhina 8 prisustvovali su: rektor univerziteta prof. dr Slobodan Pajović, prorektor prof. dr Milivoje Pavlović, direktor Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić i doc. dr Nataša Kostić.

Kinesku delegaciju  činili su direktori i istraživači Kineske akademije za društvene nauke (CASS), odnosno njenog Instituta za evropske studije:

1. Huang Ping, generalni direktor Instituta za evropske studije
2. Cheng Weidong, zamenik direktora Instituta
3. Kong Tianping, istraživač u Institutu
4. Chen Xin, direktor Odeljenja za evropske ekonomske studije
5. Liu Zuokui, direktor Odeljenja za Centralnu i Istočnu Evropu
6. Ye Bin, zamenik direktora Odeljenja za evropske pravne studije
7.   Ma Junchi, Institut za evropske studije
8.  Li Yang, Institut za evropske studije
Sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, sastanku su prisustvovali: prof. dr Branislav Đorđević, direktor Instituta, dr Mihajlo Vučić, istraživač u Institutu i mr Ivona Lađevac, istraživač.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu radi na uspostavljanju tešnje saradnje sa Kineskom akademijom za društvene nauke, posebno sa institutima koji su zaduženi za evropske,  azijske i latinoameričke studije. Profesor Pajović je napomenuo da naš univerzitet ima ugovor o saradnji sa Ruskom akademijom nauka, te da se nadamo da na sličan način možemo da sarađujemo i sa Kineskom akademijom.

Dogovoreno je da se pokrenu zajednički istrazivački projekti koji bi uključivali one naše fakultete koji su kompatibilni sa istraživanjima pri Kineskoj akademiji – pre svega GEF, FKM i FPS. Takođe, uz pomoć Akademije, moguće je uvesti nove master programe ili doktorske studije vezane discipline od interesa za Kinu.

S obzirom na to da je Kineski centar jedini takve vrste u Srbiji, i da se samostalno finansira, predstavnici Kineske akademije izrazili su uverenje da se preko različitih komercijalnih istrazivačkih projekata, koji bi se realizovali za potrebe vlada ili kompanija (kineskih i srpskih), njegove aktivnosti mogu značajno unaprediti.

Nakon razgovora gosti su posetili zgradu u Bulevaru umetnosti 29, gde je sedište Kineskog centra i stalna izložba fotografija posvećena Kini. Tokom posete posebna pažnja posvećena je radovima studenata i profesora Fakulteta za umetnost i dizajn.

DSC_0542  DSC_0622  DSC_0618  DSC_0601  DSC_0592  DSC_0591  DSC_0588   DSC_0586  DSC_0583  DSC_0571  DSC_0567

Foto: Marija Stojaković

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: