Direktorka Kineskog centra i docent na Fakultetu za poslovne studije Katarina Zakić predstavljala je ove godine Srbiju na specijalnom programu za usavršavanje mladih sinologa po nazivom „Visiting Program for Young Sinologist 2016 – Xi’an” tokom septembra meseca ove godine.

Naime, Ambasada NR Kine u Srbiji, tj. njen Departman za kulturu, ove godine kandidovali su Katarinu Zakić za ovaj programa usavršavanja, za koji se svake godine prijavi veliki broj kandidata, a ove godine u Xi′an-u priliku da učestvuje imalo je 32 sinologa iz celog sveta.

Ovaj program je organizovan u saradnji Ministarstva za kulturu NR Kine, Kineske akademije za društvene nauke, vlasti provincije Shaanxi i grada Xi′an-a, te Shaanxi Normal Univerziteta.

Cilj ovog programa je da se mladi sinolozi iz celog sveta tokom tri nedelje boravka u Kini dodatno edukuju, prikupe informacije i literaturu o temi o kojoj će pisati finalni naučni rad.

Kolege iz Rusije, SAD, Argentine, Belorusije, Ukrajine, Kazahstana, Uzbekistana, Indije, Koreje, Japana, Kameruna, Brazila, Tajlanda, Južne Afrike, Australije i drugih zemalja su pokazale koliko vlada veliko interesovanje za izučavanje kulture, istorije, tradicije, filozofije i religije u Kini, te je bilo odlično mesto da se među kolegama na akademskom nivou razmene ideje i mišljenja.

Posebno treba istaći veliki trud i rad kolega iz državne uprave grada Xi′an-a, te Shaanxi Normal Univerziteta, koji su se potrudili da sve kolege imaju priliku da obiđu većinu istorijskih i kulturnih znamenitosti grada, ali i ove provincije. Pored toga učesnici ovog programa su prisustvovali većem broju manifestacija koje su bile organizovane u okviru Silk Art Show-a, a čiji je promoter grad Xi′an.

Katarina Zakić će u finalnom zborniku radova prezentovati svoje istraživanje koje će jednim delom biti posvećeno odnosima Kine i Srbije, a prezentacija tog rada je već urađena na jednoj od finalnih ceremonija u okviru ovog programa. Svi sinolozi učesnici su dobili i sertifikate koji ukazuju na programa koji je završen, kao i organizatore istog.

© COPYRIGHT | UNIVERZITET MEGATREND

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: